Schengen Vizesi Nedir?

31 Temmuz 2024
Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler 1995 yılında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile aralarındaki sınır kontrollerini kaldırmış ve Schengen Bölgesi’ni oluşturmuşlardır. Bu bölge, dış sınır kontrol prosedürlerinde ortak uygulama ve kuralları benimsemiş, Schengen ülkeleri arasındaki seyahatlerde pasaport kontrol uygulamasını sonlandırmıştır.

Bir başka deyişle, Schengen vizesi ile bir ülkeden diğerine geçerken pasaport göstermek zorunlu değildir. Ancak, Schengen Bölgesi’ne ilk girişte veya bölgeden çıkışta pasaport kontrolü yapılır.

 

Schengen Bölgesi Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan Schengen Bölgesi’nde yer alan AB ülkeleridir.

Ayrıca, AB üyesi olmamalarına karşın İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn da Schengen Bölgesi’ne dahildir.

Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs RK ve İrlanda Cumhuriyeti ise AB üyesi olmalarına rağmen Schengen Bölgesi dışında yer alır.

Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerden birinin vizesi ile giriş yapıldığında, diğer ülkelere serbestçe seyahat edilebilir. Öte yandan, Schengen vizesi ilk kez kullanılırken, vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunur. Örneğin, Yunanistan’dan alınan bir vize ile önce Yunanistan’a giriş yapılıp, ardından gidilmek istenen diğer ülkeye geçilebilir. Bu doğrultuda, alınacak vizenin ilk giriş yapılacak ülke temsilciliklerinden alınmasına dikkat edilmelidir.

 

 

Schengen Vizesi Türleri ve Süreleri

Schengen vizesi başvurusunun ilk aşaması, gerekli şartları sağlamak ve talep edilen tüm belgeleri hazırlamaktır.

Schengen vizeleri A, C ve D tipi olarak ayrılır. Her vize türü için farklı prosedürler gerekmesine karşın, vize başvuru ve belge teslim süreçleri hepsinde aynıdır.

Her üç vize türünün geçerlilik süreleri içeriklerine göre farklılık gösterir. Örneğin, A tipi vize yalnızca havaalanlarından transit geçişler için geçerliyken; C tipi Schengen vizesi 90 günlük kısa süreli seyahatler için kullanılır.

Schengen Bölgesi’nde eğitim almak, çalışmak veya kalıcı olarak ikamet etmek isteyenlerinse D tipi Schengen vizesi almaları gerekmektedir ve geçerlilik süresi en fazla 1 yıldır.