Araç Gösterge Paneli Üzerinde Bulunan Uyarı Lambaları Ne Anlama Gelir?

28 Aralık 2023
Araç Gösterge Paneli Üzerinde Bulunan Uyarı Lambaları Ne Anlama Gelir?

Araç sahibi olan herkes, sürüş esnasında öngörülemeyen olaylarla karşılaşabilir. Araç gösterge panelinde beliren uyarı ışıkları, sürücülere aracın sağlığı hakkında kritik bilgiler verir. Bu ışıkların ne ifade ettiğini bilmek, araçla ilgili sorunları çabuk tespit etmek için önemlidir.


Araç Gösterge Paneli Ne İşe Yarar?

Gösterge paneli, aracın sürücüler tarafından sık sık ve dikkatle incelenen bir parçadır.Sürücüye aracın durumu ile ilgili anlık bilgiler verir. Fren sisteminin iyi durumda olup olmadığından motorun ne kadar ısındığına kadar pek çok hayati bilgiyi gösteren bir takım uyarı lambaları ile donatılmıştır. Bu uyarı lambaları, sürücüye bir problem olduğunu ve aracın yanan uyarı lambasında belirtilen sorun ile ilgili işlem yapılması gerektiğini ileten önemli ikazlardır.


Gösterge Panelindeki Hangi Uyarı Lambası Ne Anlama Geliyor?

1. Motor Kontrol Uyarı Lambası

Aracınızın motorunda bir sorun olduğunu ve acilen bakım yaptırmanız gerektirdiğini gösterir. Bu lamba yandığında, aracınızın performansı, yakıt tüketimi ve emisyon değerleri olumsuz etkilenebilir.Bu nedenle, bu lambanın yandığı gördüğünüzde en kısa zamanda servisinize başvurmanız gerekmektedir.

2. Hararet Uyarı Lambası

Aracınızın motorunun aşırı ısındığını ve motor soğutma sıvısının eksik olduğunu gösterir. Bu lambayı görür görmez aracı durdurunuz ve motorun soğumasını bekleyiniz. Ayrıca, aracınızın suyunu düzenli aralıklarla  kontrol ediniz.

3. Fren Hidroliği Uyarı Lambası

Bu lamba, aracınızın fren hidroliğinin seviyesinin normalden az olduğunu veya aracın fren sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Bu lamba yanıyorsa, aracın fren yapma kabiliyeti azalır veya kaybolur.

4. ABS Uyarı Lambası

Aracınızın ABS sisteminde bir bozukluk olduğunu ve frenleme sırasında kayma riski olduğunu gösterir.ABS uyarı lambası  yandığında, aracınızın ABS sistemi devre dışı kalır ve frenleme sırasında lastikler kilitlenebilir.

5. Kaput Uyarı Lambası

Aracınızın kaputunun tam olarak kapanmadığını ve hareket halindeyken açılma tehlikesi olduğunu gösterir. Bu lamba yandığında, aracınızın kaputunu kontrol ediniz ve tam olarak kapatınız.

6. Yağ Basıncı Uyarı Lambası

Yağ basıncının düştüğünü veya yağ seviyesinin yetersiz kaldığını gösterir. Dikkate alınmadığında aracınızın motoru ciddi hasar görebilir. Bu nedenle, bu lambayı görür görmez aracınızı güvenli bir yere çekerek yağ seviyesini ve basıncını kontrol ediniz, gerekirse yağ takviyesi yapınız.

7. Fren Balata Uyarı Lambası

Bu lamba, aracınızın fren balatalarının aşındığını ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Bu lamba yandığında, aracın fren yapma gücü düşer ve fren diskleri zarar görür.

8. Hava Yastığı Uyarı Lambası

Aracınızın hava yastığı sisteminde bir kusur olduğunu ve çarpışma durumunda hava yastıklarının açılmayabileceğini gösterir. Hava yastığı uyarı lambası yandığı durumda, aracınızın pasif güvenlik sistemi etkisizleşir ve kazalarda yaralanma riskiniz artar.

9. Egzoz Sistemi Uyarı Lambası

Aracınızın egzoz sisteminde bir sorun olduğunu ve çevreye zararlı gazlar yaydığını gösterir. Eğer sürekli yanıyorsa, aracınızın acilen servise götürülmesinde fayda vardır.

10. Yakıt Miktarı Uyarı Lambası

Bu lamba, aracınızın yakıtının azaldığını ve yaklaşık 5-10 litre kaldığını gösterir. Bu lamba yandığında en kısa zamanda yakıt alınız. Eğer yakıt aldığınız halde hala sönmüyorsa, aracınızın yakıt göstergesinde bir arıza olabilir.

11. Lastik Basıncı Uyarı Lambası

Aracınızın lastiklerinden bir veya daha fazlasında basınç sorunu olduğunu gösterir. Basınç, gereken değerden yüksek veya düşük olabilir; her iki durumda da aracınızın yol tutuşu, fren mesafesi ve lastik ömrü azalır.